– Vi mener vi har funnet den beste plassen i landet

Kommunestyresalen i Orkland Kulturhus var fullsatt da kommunen og Norsk Industriutvikling holdt åpent informasjonsmøte om Eiktyr Industripark onsdag 31. mai.

PRESENTERTE: Dorte Bae Solvang i Norsk Industriutvikling presenterte planene for Eiktyr.

Dorte Bae Solvang, daglig leder i Norsk Industriutvikling, presenterte ambisjonene og planene for Eiktyr, og viktige funn fra konsekvensutredningen.

Hun fortalte også om sammenhengen mellom Eiktyr Industripark og Elinor Batteries, som ønsker å bygge en batterifabrikk på det planlagte industriområdet.

– Dette handler om hva vi skal leve av i fremtiden. Klimakrisen og naturkrisen er her nå, og verden er nødt til å gjøre et skifte fra fossil til fornybar energi, sa Solvang. 

Batterier er helt avgjørende for at dette grønne skiftet skal skje. Samtidig peker ledende aktører som Bloomberg og McKinsey på at at Norge har noen av de aller beste forutsetningene i verden for å kunne lykkes med en batteriindustri. Men for å få det til, må industrien satse på klynger, sirkularitet og samlokalisering. Dette krever i sin tur areal som er store nok.

– Og vi i Norsk Industriutvikling mener at vi har funnet den beste plassen i landet for å skulle utvikle denne typen industri, her i Orkland, fastslo Solvang.

FULLT HUS: Mange hadde møtt opp for å høre om planene om Eiktyr Industripark.

Mange fortrinn

Arealkrevende industrier som vil utvikle seg i en bærekraftig retning, ser til Norge fordi vi har 100 prosent fornybar energi i kraftnettet. Men flere aktører har måttet velge bort Norge fordi det ikke finnes arealer til riktig tid, påpekte Solvang.

 – Vi ønsker å bidra til at vi og Norge kan ta del i de etableringene som skjer nå, sa Solvang.

Hun viste fram kartet over det planlagte industriområdets plassering, og fortalte om de mange fordelene. Hun vektla blant annet plasseringen mellom Snildal og Blåsmo transformatorstasjon, avtaler som er inngått med grunneiere, tilgangen på containerhavna i Orkland, og det at lokalsamfunnet har en sterk industriklynge fra før.

IDEELL PLASSERING: Arealet som skal utvikles til Eiktyr Industripark er helt ideelt plassert i forhold til krafttilgang, logistikk og havn, industrimiljøet i Orkland og nærheten til Trondheim.

– Det å ha et slikt etablert miljø er ikke noe man skal underspille viktigheten av, sa Solvang.

– I tillegg er vi bare 40 minutter fra Trondheim, med blant annet NTNU og 40.000 studenter, og ikke minst Sintef som er forskningsledende på batterier i Europa.

Et stort utredningsarbeid

I forbindelse med planforslaget er hele 899 sider med planbeskrivelser, kart, fagrapporter og utredninger levert inn, fortalte Solvang.

De omfattende undersøkelsene som er gjort av blant annet biologer, hydrologer, landskapsarkitekter, lyttebokser og viltkamera, kan man lese mer om i dokumentene på kommunens nettside. Alle saksdokumenter og fagrapportene som ligger til grunn for planforslaget kan lastes ned her.

Utvikler naturregnskap

– Helt i starten fikk vi med oss NINA - Norsk Institutt for Naturforskning. De hjelper oss med å utvikle en metodikk for å kunne gjøre et naturregnskap for prosjektet. Det finnes måter å regne på dette på for kommuner og på landsbasis, men så vidt vi vet, er det første gang det gjøres på prosjektnivå i Norge. Et slikt regnskap vil fortelle oss hva som kreves av oss for at vi skal kunne være en industripark som går i netto pluss på natur og klima.

ENGASJERT: Dorte Bae Solvang er daglig leder i Norsk Industriutvikling.

– 6600 mål er stort. Men skal vi utvikle en bærekraftig industri, så må det settes av areal også til det som skal tas hensyntas. Dette gjelder både muligheten til å utvikle industrien sirkulært, men også plass til det som skal beskyttes - de viktigste naturverdiene og friluftslivet, sa Solvang.

Høringsfrist 27. juni

Fra salen kom det spørsmål om blant annet batteriindustriens fremtid, planlegging av veier i forbindelse med utbyggingen, logistikk med havna og annen infrastrutkur, men også hvilke planer for oppskalering av tjenestetilbudet i kommunene som foreligger.

 Dorte Bae Solvang fortalte blant annet at rekkefølgekravet fra kommunen gjør at prosjektet må starte med Ustjårveien, som det vil bli varslet oppstart på veldig snart. Hun fortalte også at Norsk Industriutvikling har faste møter med Trondheim havn og mener de er fremoverlent.

Kommunalsjef for samfunnsområdet, Lavrans Skuterud, fortalte på sin side at kommunen nettopp har mottatt en rapport fra Menon Economics som anslår ulike vekstscenarioer fremover, og at kommunen vil bruke denne rapporten for å sørge for god planlegging.

Den videre prosessen for behandling av områdeplanen, ser slik ut:

  • Dialogmøter med sektormyndigheter

  • Samråd

  • Høringsfrist 27. juni

  • Gjennomang av alle innkomne merknader

Andregangs behandling av plansaken i kommunen: September (Tentativt)

Forrige
Forrige

Signerer avtale med Trondheim Havn

Neste
Neste

Åpent informasjonsmøte om Eiktyr Industripark